Wiśnie w cukrze to dodatek idealny do lodów, deserów, ciast jak i baza do przygotowania sosów. Całość prosta do przygotowania, a wiśnie w cukrze są idealne w smaku!
Składniki:
wiśnie
cukier
sok z cytryny
odrobina przegotowanej wody
Wiśnie umyć i wydrylować. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików wkładać wiśnie, następnie przesypać to 2 łyżkami zwykłego cukru. Delikatnie ubić i ponownie włożyć wydrylowane wiśnie oraz cukier. Ostatnia warstwa musi kończyć się cukrem. Na sam koniec całość skropić odrobiną soku z cytryny i do każdego słoika dolać 1-2 łyżki przegotowanej wody oraz wlać sok z drylowania wiśni. Słoiki zakręcić i pasteryzować (słoiki pasteryzowałam 15 minut - czas liczyłam od momentu wrzenia wody). Po pasteryzacji słoiki ułożyć do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji, aż do ostygnięcia.
Układanie warstw i wygląd wiśni po pasteryzacji |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz