niedziela, 15 lipca 2018

Rogaliki drożdżowe nadziewane malinami


Rogaliki drożdżowe to małe, słodkie wypieki, który sprawdzą się idealnie jako przekąska na piknik, grilla czy imprezę w stylu finger party. Rogaliki są łatwe do przygotowania, miękkie i bardzo smaczne. Kwaśne maliny idealnie komponują się z ciastem drożdżowym jak i cukrową polewą. Zachęcam do pieczenia! 😋




Składniki na 20-24 rogalików:

ciasto drożdżowe
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 480 (0,5 kg)
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
3/4 szklanki mleka
75 g miękkiego masła
2 łyżki zwykłego cukru
2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików)
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli

do nadziania
świeże maliny*

do dekoracji
1 szklanka cukru pudru + odrobina przegotowanej wody


* ilość malin według uznania; jednego rogalika nadziewałam około 5-7 malinami



Maliny umyć i osuszyć. Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać, następnie letnie mleko wlać do szklanki, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wszystko połączyć, np. za pomocą łyżeczki i ostawić na około 5 minut do podrośnięcia. Następnie przygotować ciasto: do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i wlać mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencję (ciasto nie może lepić się do blatu).

Przygotowane ciasto przełożyć z powrotem do miseczki, przykryć czystym ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny), aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie, ciasto wyjąć z miski, podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować tworząc kształt koła i podzielić okrąg na 10-12 części. Następnie ułożyć maliny i ciasto zawinąć od spodu formułując rogaliki (spójrz na zdjęcie poniżej!)


Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką- odstawić w ciepłe miejsce, aby lekko podrosły na około 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20-22 minut. Po ostudzeniu polukrować (cukier puder rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody). 

Zawijanie rogalików

Od góry: wygląd rogalików od razu po zwinięciu i przed samym pieczeniem (po 2 wyrośnięciu ciasta drożdżowego)










1 komentarz: