środa, 25 lipca 2018

Ciasto jogurtowe z papierówkami


Przepis na szybkie do przygotowania i tanie ucierane ciasto - miękkie, puszyste i nadziane papierówkami. Jabłka możecie zastąpić innymi owocami, np. śliwkami, malinami czy wiśniami. Ważne jest to, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej,  a także aby jajka były bardzo dobrze ubite. Zachęcam do pieczenia!



Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm:
3 szklanki mąki pszennej (360 g)
1 szklanka zwykłego cukru (200 g)
1 budyń o smaku śmietankowym (40 g - proszek!)
1 szklanka oleju (220 g)
2 małe jogurty naturalne (360 g)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
8 papierówek
cukier puder do dekoracji
ewentualnie cynamon



Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie do ubitych jajek dodać (stopniowo!) olej i jogurt naturalny. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem (najlepiej 2 partiami) i całość delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Wyrównać i poukładać połówki papierówek (papierówki należy pozbawić gniazd nasiennych, obrać, przekroić na pół i delikatnie naciąć nie przecinając owocu). Ewentualnie jabłka posypać odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto piec około 40 minut w 180ºC, aż do suchego patyczka i wyraźnego ze złocenia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Od lewej strony: zmiksowane jajka z cukrem i wygląd ciasta po wsypaniu mąki 

Od góry: ciasto przed i po upieczeniu







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz