Kotlety mielone wraz z dodatkiem smażonej cebulki i boczniaków skradły moje serce! Kotlety przygotowane w poniższy sposób są niesamowicie apetyczne w smaku i soczyste w środku. Boczniaki idealnie pasują do mięsa mielonego i całość świetnie ze sobą współgra. Takie kotleciki mielone możecie podać z sosem boczniakowym, aby danie było jeszcze bardziej grzybowe.
Składniki na porcję dla 4 osób:
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
150 g boczniaków
1 mała cebula
2 jajka
1 kromka czerstwego pieczywa lub 1 czerstwa kajzerka
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
sól, pieprz
olej do smażenia
2 łyżki masła
bułka tarta do obtoczenia + ewentualnie odrobina do mięsa mielonego
sos boczniakowy
200 g boczniaków
1 mała cebula
sól, pieprz
1/2 szklanki wody
4-5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka masła
Na samym początku przygotować kolety mielone. Cebule obrać i drobno posiekać. Boczniaki umyć i bardzo drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać boczniaki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia się grzybów. Boczniaki ostudzić. Kromkę chleba lub bułkę zalać niewielką ilością wrzącej wody. Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać boczniaki z cebulką i namoczone pieczywo. Całość przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka to wsypać trochę bułki tartej. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko spłaszczyć. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie przygotować sos boczniakowy: cebulę i boczniaki posiekać. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać boczniaki. Chwilę smażyć. Następnie wlać wodę i gotować, aż do wyraźnej redukcji sosu. Na sam koniec dodać śmietanę i całość doprawić solą oraz pieprzem. Na talerze wyłożyć sos boczniakowy i na nim ułożyć usmażone kotlety mielone. Takie mięso najlepiej smakuje podane z ziemniakami i buraczkami.
Od lewej strony: boczniaki przed i po usmażeniu (jako farsz do mięsa mielonego lub jako baza do sosu grzybowego) |
Od lewej strony: mięso mielone przed i po wymieszaniu |
Smażenie kotletów mielonych |
Super prosty przepis! Polecam serdecznie wszystkim
OdpowiedzUsuń