wtorek, 17 lipca 2018

Sałatka z roszponką, ogórkiem, awokado i jajkiem w koszulce


Pomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację - sałatka z roszponką, ogórkiem, czerwoną cebulką, awokado i jajkiem w koszulce. Całość polana sosem musztardowo-miodowym. Sałatka smaczna i szybka do przygotowania.


Składniki na 1 porcję:
2 garście roszponki
1 mały ogórek
1/2 miękkiego awokado
1/4  małej, czerwonej cebuli
sól, pieprz

sos musztardowo-miodowy
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka oleju
odrobina soku z cytryny

jajko w koszulce
1 l wody
1 łyżka octu
szczypta soli
1 jajko

do dekoracji 
przyprawa do dań z jajek*


*mieszanka suszonego szczypiorku, koperku, bazylii, cebuli, czerwonej i zielonej papryki, natki pietruszki oraz pieprzu 



Jajko wbić do płaskiej miseczki. Do garnuszka wlać wodę i ją posolić. Wlać do niej ocet. Gdy zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 2,5-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od momentu wlania jajka do wody). Przygotowane jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Odcedzić. Roszponkę przełożyć na talerz. Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Miąższ z awokado pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Składniki na sos połączyć ze sobą. Na roszponce ułożyć: ogórka, awokado, czerwoną cebulę i na sam środek położyć jajko w koszulce. Następnie warzywa polać sosem musztardowo-miodowym, a jajko posypać przyprawą do dań z jajek. Sałatkę od razu podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz