czwartek, 2 sierpnia 2018

Jajka po szkocku - kotlety mielone z płynnym żółtkiem


Pomysł na weekendowy obiad - jajka po szkocku czyli kotlety mielone nadziane jajkiem ugotowanym na miękko. Jestem przekonana, że poniższym daniem zaskoczycie domowników. Takie kotlety mielone będą idealne dla osób, które lubią płynne żółtka. Nie ukrywam, że obłożenie jajek ugotowanych na miękko jest ciężkim wyzwaniem, ponieważ kotlety mielone należy formować i obtaczać w panierce w delikatny sposób. Pomimo tego zachęcam do przygotowania 😊 Jajka po szkocku podałam z kopytkami i sałatką z pomidorem, czerwoną cebulką i mini kulkami mozzarelli. 



Składniki na 5 porcji, tj. 5 kotletów mielonych:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki lub szynki
6 jajek (5 - do ugotowania, 1 - do panierki)
1 mała cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
trochę szczypiorku
trochę natki pietruszki
mąka do obtoczenia
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia


Jak przygotować jajka na miękko?
Do garnka wlać 2 l wody i podgrzać ją, aż do wrzenia. Następnie pojedynczo wkładać jajka (ugotować 5 jajek!). Woda musi cały czas wrzeć! Od włożenia ostatniego jajka liczyć czas gotowania. Gotować około 4,5 minuty (jajka o rozmiarze M). Po upływie czasu, jajka zalać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Ugotowane jajka delikatnie obrać ze skorupki.

Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na patelni wraz z niewielką ilością oleju. Cebula powinna lekko się zeszklić. Do mięsa mielonego dodać przyprawy (sól, pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego), posiekany szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki i zeszkloną cebulę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka to dodać odrobinę bułki tartej, jeśli zbyt mocno zbita - wbić surowe jajko. Mięso mielone podzielić na 5 części. Z każdej uformować kulkę, którą należy spłaszczyć, a następnie na środek ułożyć ugotowane jajko (które wcześniej można obtoczyć w mące). Uformować kolety mielone. Uwaga: należy robić to delikatnie, aby jajko nie pękło! Przygotowane kotlety obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu, z obu stron, aż do zarumienienia (około 3 minuty z każdej strony). Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jajka po szkocku najlepiej smakują podane na ciepło. 

Formowanie i panierowanie kotletów mielonych nadziewanych ugotowanym jajkiem

Smażenie jajek po szkocku





2 komentarze:

  1. Z jajkiem na miękko są przepyszne. Ale do obłożenia jajka mięsem trzeba mieć wprawę.

    OdpowiedzUsuń