Sezon ogórkowy w pełni. Zachęcam do przygotowania słodko-kwaśnych ogórków wraz z dodatkiem czosnku oraz papryczki chilli. Takie ogórki będą idealnym dodatkiem do ugotowanych ziemniaków.
Składniki na 4 słoiki po 315 ml:
1 kg ogórków gruntowych
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1,5 łyżki miodu
1/4 szklanki zwykłego cukru
1/4 szklanki octu
1 szklanka wody
Ogórki umyć, odciąć końcówki i zetrzeć (lub pokroić) w cienkie plasterki. Posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Chilli przekroić na pół. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do rondelka wlać wodę i ocet, wsypać cukier oraz dodać miód, gorczycę i kolorowy pieprz. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Zalewę zagotować. Do słoiczków nakładać starte ogórki (bez soku). Najlepiej na środek ułożyć połówkę papryczki chilli i pokrojony czosnek. Ogórki dosyć mocno ubić i zalać gorącą zalewą. Słoiki od razu zakręcić. Najlepiej na drugi dzień za pasteryzować (około 10 minut).
Pokrojone ogórki i przygotowywanie zalewy |
Układanie ogórków i wygląd tuż po zalaniu |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz