Uwierzcie mi na słowo, że przyrządzenie krewetek jest proste i błyskawiczne do przygotowania. Pierwszy raz udało mi się kupić mrożone surowe krewetki wraz z pancerzem. Nie ukrywam, że po usmażeniu jest nieco więcej zabawy z jedzeniem (pancerz należy zdjąć), ale krewetki w takim wydaniu są niesamowicie soczyste i aromatyczne w smaku. Zachęcam do przygotowania. Uwaga: do poniższego dania użyłam surowych, oczyszczonych krewetek (tzn. każdą krewetkę nacięłam wzdłuż części grzbietowej i wyjęłam z niej jelito).
Składniki na 2-3 porcje:
1 opakowanie krewetek królewskich - wagowo 0,5 kg
(surowych, z pancerzem, oczyszczonych i bez głowy)
(surowych, z pancerzem, oczyszczonych i bez głowy)
2 ząbki czosnku
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz
1/2 kostki masła
1 łyżka oleju
natka pietruszki do posypania
Krewetki przed smażeniem |
Usmażone krewetki - wyraźnie zmienią swój kolor |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz