Czasami w prostocie składników tkwi największy sekret :) Fasolka szparagowa podana z sosem beszamelowym, gotowanymi jajkami i dużą ilością szczypiorku to pomysł na tani i wegetariański obiad. Poniższa fasolka najlepiej smakuje, gdy jest podana na ciepło.
Składniki na 2 porcje:
0,5 fasolki szparagowej
1 łyżeczka cukru
2 jajka
1/2 pęczka młodej dymki
sól
sos
1,5 łyżki masła
1,5 płaskiej łyżki mąki
1 szklanka wywaru od gotowania się fasolki
gałka muszkatołowa
odrobina soku z cytryny
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz
Fasolę umyć i odkroić od niej końcówki. Jajka ugotować na twardo. Fasolkę wrzucić do wrzącej wody (posolonej i posłodzonej), ugotować i odsączyć. Uwaga: należy odlać 1 szklankę wywaru z gotowania się fasolki. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać mąkę i całość chwilę przesmażyć. Gdy zasmażka będzie miała lekko złoty kolor to wlać wywar z gotowania się fasoli. Całość jeszcze chwilę gotować i cały czas mieszać. Na sam koniec sos doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie sokiem z cytryny. Jajka obrać i drobno posiekać. Szczypiorek drobno posiekać. Fasolkę przełożyć na talerz. Polać ciepłym sosem, posypać pokrojonym jajkami i szczypiorkiem. Danie od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz