poniedziałek, 7 stycznia 2019

Konfitura żurawinowa - do mięsa, sosów


Konfitura żurawinowa to dodatek idealny do mięsa, sosów czy też duszonej kapusty. Poniższa konfitura jest prosta do przygotowania i spokojnie możecie ją przygotować z mrożonej żurawiny.  


Składniki na 1 mały słoik:
300 g mrożonej żurawiny
1/3 szklanki wody
8-9 łyżek zwykłego cukru

Etapy gotowania konfitury z żurawiny

Zamrożoną żurawinę przesypać do garnka, wsypać do niej cukier i wlać wodę. Całość wymieszać. Gotować bez przykrycia, aż do redukcji soku i zgęstnienia żurawiny. Uwaga: konfiturę należy co jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka! Gorącą konfiturę przełożyć do słoika. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce. 


2 komentarze: