Kolejny pomysł na szybki do przygotowania i tani obiad - żeberka zapiekane w kiszonej kapuście. Prosto i smacznie :) Poniższe danie przygotujecie w naczyniu żaroodpornym. Żeberka najlepiej przyprawić 1-2 godziny przed smażeniem. Kilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis na żeberka z szybkowara (przepis TUTAJ), a dzisiaj prezentuję wersję dla osób, które nie posiadają takiego garnka.
Składniki na 2 porcje:
0,5 kg żeberek wieprzowych
0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki
1 szalotka
1 szklanka wody
odrobina oleju
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Po upływie czasu, na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć żeberka (z obu stron, na złoty kolor). Podsmażone żeberka przełożyć na talerz. W międzyczasie szalotkę obrać i drobno posiekać. Na tej samej patelni przesmażyć szalotkę. Na sam koniec dodać kapustę kiszoną (uwaga: jeżeli jest za kwaśna to należy przepłukać ją wodą!), listki laurowe, ziele angielskie, wsypać pieprzu i wlać wodę. Smażyć kilka minut, aż do wyparowaniu wody. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę kapusty kiszonej, następnie ułożyć na niej żeberka i przykryć je pozostałą kapustą kiszoną. Całość piec w 180ºC pod przykryciem, aż do zarumienienia wierzchu dania (piekłam 65 minut). Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz