poniedziałek, 28 stycznia 2019

Parzybroda - zupa ze słodkiej kapusty z ziemniakami


Parzybroda to bardzo gęsta zupa przygotowana na bazie białej kapusty, ziemniaków oraz marchewki wraz z dodatkiem cebuli, boczku i soku z cytryny. Idealnie rozgrzewa oraz syci. Pewnie większość z Was będzie zaskoczona nazwą zupy - parzybroda to nic innego jak kwaśna zupa z dużą ilością warzyw. Aby zupa miała wyjątkowy smak należy do niej dodać przesmażony boczek oraz wsypać cząber bądź majeranek. 



Składniki na porcję dla 4-6 osób:
2 szklanki bulionu warzywnego
1 kg białej kapusty
5 ziemniaków (700 g)
1 duża marchewka
1 cebula
1 szalotka
200 g wędzonego boczku
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
cząber lub majeranek
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka zwykłego cukru
1 łyżka mąki pszennej


Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć, przeciąć na pół i odkroić głąb. Kapustę pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę oraz szalotkę obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić na drobną kostkę. Na suchej patelni przesmażyć boczek (aż do wytopienia się tłuszczu) wraz z posiekaną cebulą oraz szalotką. Posiekaną kapustę przełożyć do wysokiego garnka i zalać ją 3 szklankami wrzącej wody. Dodać do tego listki laurowe i ziele angielskie. Po około 15 minutach kapusta powinna lekko zmiękną. Następnie dodać do niej marchewkę, połowę przesmażonego boczku wraz z cebulką i ziemniaki oraz wlać 1 szklankę bulionu warzywnego. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem, aż do miękkości ziemniaków. Zupę co jakiś czas można przemieszać. W międzyczasie przygotować zasmażkę: do pozostawionego przesmażonego boczku wsypać mąkę. Całość chwilę ze sobą smażyć, co jakiś czas mieszając. Na koniec wlać 1 szklankę bulionu warzywnego. Smażyć, aż do uzyskania konsystencji zasmażki. Do zupy dodać zasmażkę, wsypać cukier, cząber lub majeranek. Wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Na sam koniec wlać sok z cytryny. Wymieszać i zagotować. Zupę podawać na ciepło.  

Gotowanie warzyw

Przygotowywanie zasmażki i wygląd zupy przed zagęszczeniem





2 komentarze: