Jesień to czas na ciepłe i sycące posiłki. Ostatnio
postanowiłam przygotować skrzydełka z kurczaka w lekko cytrynowej marynacie.
Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób w smaku są cytrusowe i lekko słodkie. Takie
danie możecie podać z kromką świeżego pieczywa, kaszą kuskus jak i domowymi frytkami.
Składniki na porcję dla 2 osób:
co najmniej 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
1 mała cytryna
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
odrobina oliwy z oliwek
Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać miód, sok z połowy cytryny i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać. Pozostałą połówkę cytryny pokroić na mniejsze kawałki i poukładać przy skrzydełkach. Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte) i całość oprószyć solą oraz polać odrobiną oliwy z oliwek. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową/lub pokrywką. Przygotowane skrzydełka piec pod przykryciem około 40 minut w 190ºC. Pod sam koniec pieczenia, zdjąć folię/pokrywkę i mięso przyrumienić z wierzchu.
Po lewej: skrzydełka przed pieczeniem Po prawej: upieczone skrzydełka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz