Chutney to gęsty sos przygotowany z owoców i warzyw wraz z dodatkiem rodzynek oraz octu. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania słodko-kwaśnego sosu mirabelkowego, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do gotowanego lub pieczonego mięsa jak i sera.
Składniki:
1 kg mirabelek (waga bez pestek)
1 kg cebuli (waga po obraniu)
1,5 szklanki zwykłego cukru (330 g)
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki rodzynek (80 g)
2-3 goździki
1,5 łyżeczki cynamonu
sól do smaku
Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w piórka. Mirabelki umyć, zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. Następnie wylać wodę i z mirabelek usunąć pestki. Do dużego garnka przełożyć wszystkie składniki chutney (wraz z cukrem, octem i przyprawami). Dusić 45 minut pod przykryciem, a następnie smażyć 1,5-2 godziny bez przykrycia (do zredukowania i wyraźnego zagęszczenia się sosu). Gotowy chutney posmakować i doprawić (solą). Gorący chutney przełożyć do słoiczków i od razu zakręcić wieczka. Postawić do góry dnem, aż do ostygnięcia słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. lodówce.
Etapy przygotowywania gęstego sosu mirabelkowego |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz