Pomysł na wykorzystanie nadmiaru kań - smażone sowy marynowane w zalewie octowej. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna przekąska na słono. Takie sowy idealnie smakują podane ze świeżym pieczywem. Zachęcam do przygotowania 😋
Składniki na 2 słoiki 0,5 l:
10-12 kapeluszy z kani (in. zwanych sów)
sól, pieprz
olej do smażenia
2-3 jajka
bułka tarta do obtoczenia
1 duża cebula
zalewa
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu 10%
kilka listków laurowym
kilka kulek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki białej gorczycy
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
1 płaska łyżka soli
3 czubate łyżki cukru
Sowy umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajka wbić do głębokiego talerza, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać. Kapelusze obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. W międzyczasie, cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnuszka wlać wodę, zagotować ją i obgotować pokrojoną cebulę (gotować kilka minut). Odcedzić ją. Do garnka wlać wodę (2,5 szklanki), ocet i dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy oraz gorczycę. Na sam koniec wsypać sól oraz cukier. Przygotowaną zalewę gotować około 15 minut na średnim ogniu. Na sam koniec do gorącej zalewy przełożyć cebulę oraz smażone kawałki sów. Gotować 1-2 minuty, aż do podgrzania wszystkich składników. Do czystych i suchych słoików przekładać kawałki smażonych sów i cebulę. Układać bardzo ciasno. Na sam koniec wlać zalewę. Od razu zakręcić słoiki. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce.
Od lewej strony: smażenie grzybów i przygotowywanie zalewy octowej |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz