I kolejny pomysł na wykorzystanie grzybów leśnych - zupa przygotowana na wywarze z gotowanych podgrzybków ("czarnych łebków"). Prosta do przygotowania i bardzo aromatyczna. Obowiązkowo należy ją podawać z drobnym makaronem i posiekaną, zielona pietruszką.
Składniki na 6 porcji:
2 l przecedzonego wywaru z gotowania grzybów leśnych
co najmniej 0,5 kg ugotowanych grzybów, np. podgrzybków ("czarnych łebków")
3/4 l wody
2 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/4 selera
1 mały por (bez liści)
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
sól do smaku
do zabielenia
100 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
do podania
drobny makaron
posiekana, zielona pietruszka
Na samym początku przygotować wywar grzybowy. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie umyć. Odcedzić. Do garnka przełożyć pokrojone grzyby, wlać wodę (co najmniej 3 l) i posolić ją. Grzyby gotować kilkanaście minut (najlepiej na średnim ogniu, bez pokrywki). Gdy zmienią kolor i będą elastyczne to wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej. Wywar przecedzić przez sito wyłożone gazą. Do gotowego wywaru, wlać 3 szklanki wody, dodać obrane warzywa (marchewki, pietruszkę, seler i por) oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kolorowy. Całość mocno posolić. Gotować, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać ugotowane grzyby. Całość jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie do dużego kubka wsypać mąkę, wlać zimną wodę i śmietanę. Składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą (mąka musi się rozpuścić!). Do przygotowanej masy dodawać po łyżce gorącej zupy. Cały czas mieszać. Zahartowaną śmietanę (powoli!) wlać do zupy. Wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Gotową zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Podawać z drobnym makaronem i posiekaną, zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz