Lekki, wegetariański obiad - makaron czekoladowy polany sosem truskawkowym i podany z serkiem wiejskim. Proste i pyszne połączenie smaków. Warto dodać, że makaron czekoladowy pięknie pachnie - zarówno surowy, jak i ugotowany. Wbrew pozorom nie jest słodki, lecz tylko kakaowy w smaku 😋
Składniki na 2-3 porcje:
1/2 paczki mini świderek czekoladowych (200 g)
0,3-0,4 kg truskawek mrożonych
3 łyżeczki ksylitolu
1 opakowanie serka wiejskiego (180-200 g)
szczypta soli
listki mięty do dekoracji
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Do rondelka przesypać rozmrożone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji) i wsypać ksylitol. Za pomocą blendera zmiksować truskawki. Przygotowany sos truskawkowy lekko podgrzać. Gorący makaron przełożyć na talerze, od razu nałożyć serek wiejski i całość polać ciepłym sosem truskawkowym. Przed podaniem udekorować listkami mięty i ewentualnie całymi truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz