Szybki do przygotowania i lekki obiad - zupa z brukselką, ziemniakami i marchewką zabielona śmietaną i posypana świeżym koperkiem. Prosto i pysznie. Poniższa zupa przypadnie do smaku osobom, które lubią jeść lekkie posiłki oraz nie mają czasu na długie gotowanie.
Składniki na 3-4 porcje:
1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu
350 g obranej brukselki
3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
150 g śmietany 18%
1 łyżka masła
sól, pieprz
posiekany koperek do dekoracji
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać marchewkę. Całość smażyć ze sobą około 2-3 minut. Następnie warzywa zalać wywarem/rosołem i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Brukselkę obrać i umyć. Do gotującego się wywaru/rosołu dodać ziemniaki oraz brukselkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować około 10 minut, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec garnek zdjąć z ognia. Do miski wlać śmietanę i zahartować ją gorącym wywarem. Przygotowaną mieszankę wlać do zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekanym, zielonym koperkiem.
Podsmażanie cebuli i marchewki oraz wygląd zupy przed ugotowaniem |
Pomysł na przepis STĄD
Bardzo interesujący przepis na zupę, koniecznie wypróbuję :) zupy warzywne to samo zdrowie
OdpowiedzUsuń