środa, 27 lutego 2019

Sałatka z buraczkami, kukurydzą, ogórkiem kiszonym i jajkami


Pomysł na szybką do przygotowania i smaczną sałatkę - przygotowaną z buraczków, ogórka kiszonego, kukurydzy i gotowanym jajek. Najlepiej podawać ją kilka godzin po schłodzeniu, ponieważ wszystkie smaki muszą się ze sobą "przegryźć". 



Składniki na 4 porcje:
6 jajek ugotowanych na twardo
4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 mały słoik buraczków w zalewie octowej (200 g - waga samych buraczków)
sól, pieprz
2 łyżki majonezu

do dekoracji
posiekana natka pietruszki


Buraki odlać z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki drobno pokroić. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski. Dodać majonez i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Opcjonalnie mocniej doprawić lub dodać więcej majonezu. Przygotowaną sałatkę schłodzić. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 

Sałatka przed i po wymieszaniu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz