Pomysł na szybką do przygotowania i smaczną sałatkę - przygotowaną z buraczków, ogórka kiszonego, kukurydzy i gotowanym jajek. Najlepiej podawać ją kilka godzin po schłodzeniu, ponieważ wszystkie smaki muszą się ze sobą "przegryźć".
Składniki na 4 porcje:
6 jajek ugotowanych na twardo
4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 mały słoik buraczków w zalewie octowej (200 g - waga samych buraczków)
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
do dekoracji
posiekana natka pietruszki
Buraki odlać z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki drobno pokroić. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski. Dodać majonez i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Opcjonalnie mocniej doprawić lub dodać więcej majonezu. Przygotowaną sałatkę schłodzić. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Sałatka przed i po wymieszaniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz