sobota, 16 lutego 2019

Jabłecznik na kruchym cieście


Ostatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇


Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm:

kruche ciasto
4 i 1/4 szklanki mąki pszennej (640 g)
1 i 1/4 kostki zimnego masła (250 g)
3/4 szklanki drobnego cukru (150 g)
2 łyżki gęstej śmietany, np. 22%
3 żółtka

masa jabłkowa
2 kg jabłek, np. boskoop
1/2 szklanki drobnego cukru (100 g)
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/4 kostki masła (50 g)

cukier puder do dekoracji



Na samym początku przygotować kruche ciasto: do miski robota wsypać mąkę i dodać posiekane mało. Całość wymieszać ze sobą. Gdy masło połączy się z mąką (powstanie sypka masa) to dodać śmietanę, żółtka i cukier. Wszystko ze sobą połączyć i wyrobić kruche ciasto. Następnie podzielić je na dwie części, włożyć do woreczków i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. W międzyczasie przygotować masę jabłkową: jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wsypać 1/3 jabłek, dodać 1/3 drobnego cukru i łyżeczkę cynamonu. Następnie ponownie jabłka, cukier oraz cynamon i ostatnia warstwa jabłka, drobny cukier oraz wanilinowy, cynamon i masło. Ewentualnie do jabłek wlać 1/4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości jabłek (masę należy co jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka!). Jedną część kruchego ciasta rozwałkować i przełożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowany spód wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut w 180°C (aż do zezłocenia ciasta). Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, a na sam wierzch zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta (na tarce o średnich oczkach). Jabłecznik ponownie wstawić do lodówki i piec około 35-40 minut, aż do zezłocenia wierzchu jabłecznika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Przygotowywanie kruchego ciasta


Przygotowywanie masy jabłkowej

Składania ciasta: 1./2 kruchego ciasta, masa jabłkowa, 1/2 kruchego ciasta startego na tarce







Pomysł na ciasto STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz