poniedziałek, 11 lutego 2019

Surówka z selera i jabłka


Dzisiaj zachęcam do przygotowania surówki z selera, jabłka wraz z dodatkiem chrzanu. Prosto i pysznie! Niestety, seler to warzywo, które nie jest doceniane w kuchni. Warto podkreślić, że seler jest idealny dla osób, które dbają o swoją formę - jest niskokaloryczny, pobudza apetyt i przyspiesza przemianę materii. Ponadto, seler wzmacnia układ odpornościowy 😃 



Składniki na 2-3 porcje:
1/2 średniej wielkości selera (250 g)
1 jabłko
1 łyżeczka startego chrzanu
2 łyżki gęstej śmietany, np. 22%
odrobina soku z cytryny
cukier do smaku
szczypta soli


Seler dokładnie obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte produkty od razu skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Następnie dodać chrzan, wsypać cukier oraz szczyptę soli. Wymieszać i posmakować. Na sam koniec dodać śmietanę i całość dokładnie ze sobą wymieszać.  Od razu podawać. 

Seler i jabłko przed wymieszaniem i dodaniem śmietany




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz