Piersi kurczaka w buraczkach to pomysł na smaczny i nieskomplikowany obiad. Takie danie będzie świetnie smakować z ryżem lub kaszą. Pewnie większość z Was stwierdzi, że jest to zwyczajne danie, ale... na pewno o wiele zdrowsze niż tradycyjny schabowy :) Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, tylko wtedy dodajcie go do przestudzonego sosu.
Składniki na 2-3 porcje:
1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 buraki (średniej wielkości)
1 garść rodzynek
100 ml śmietany 30%
przyprawa zioła do drobiu
pól, pieprz
oliwa z oliwek
Buraki umyć, odciąć końcówki i piec około 1 godzinę
(naczynie powinno być zamknięte). Ugotowane buraki ostudzić, obrać ze skórki i
pokroić w drobną kostkę. Przygotowane buraczki przełożyć do garnka zalać 1
szklanką wody i umieścić na małym ogniu. W międzyczasie mięso umyć, osuszyć i
pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Na patelni
rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć piersi z kurczaka. Podsmażone
mięso dodać do buraczków. Ewentualnie dolać wody (mięso i buraki powinny być
przykryte wodą). Całość gotować na średnim ogniu. Na sam koniec dodać śmietanę.
Wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Sos powinien się zredukować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz