Piersi kurczaka z marchewką i fasolką szparagową to pomysł na szybki i prosty do przygotowania obiad. Do smażenia wykorzystałam patelnię wok, która jest idealna do dań z kuchni chińskiej. Poniższe danie będzie świetne dla osób, które lubią lekkostrawne posiłki.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg)
250 g fasolki szparagowej zielonej
3 średniej wielkości marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
oliwa z oliwek
jasny sezam do dekoracji
Piersi umyć, osuszyć, pociąć na paski i przyprawić solą oraz
pieprzem. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Fasolkę obrać (ewentualnie przeciąć na pół) i
ugotować we wrzącej wodzie. Odcedzić. Na dno woka wlać odrobinę oliwy z oliwek.
Gdy będzie dobrze rozgrzana to dodać mięso. Przesmażyć i przesypać na talerz. Na dno woka ponownie wlać trochę oliwy z oliwek. Przesmażyć czosnek i marchewkę.
Gdy marchewka zmieni kolor i zmięknie to dodać fasolkę szparagową oraz przesmażone mięso.
Całość polać sosem sojowym i sokiem z cytryny. Ewentualnie doprawić solą oraz
pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Przygotowane danie podawać z
ugotowanym ryżem. Przed podaniem całość można posypać jasnym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz