środa, 6 grudnia 2017

Piernik - błyskawiczny do przygotowania i najlepszy w smaku


Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania błyskawicznego piernika, który jest miękki, puszysty i lekko miodowy w smaku. Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia! Wierzch piernika polecam polać domową, błyszczącą polewą czekoladową, która idealnie się kroi (bez kruszenia). Zachęcam do pieczenia 😋



Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm:

piernik
1/2 kostki masła (100 g)
1 szklanka zwykłego cukru (200 g)
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
3 jajka (rozmiar m)
1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki mąki pszennej (200 g)
1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia
1 mały słoik powideł śliwkowych (250-300 g)

polewa czekoladowa
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 płaski łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody

do dekoracji
3-4 łyżki płatków migdałowych podrumienionych na suchej patelni


Najpierw przygotować ciasto: masło rozpuścić w rondelku. Dodać do niego cukier, kakao, przyprawę do piernika i miód. Całość wymieszać ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia. Na sam koniec wlać mleko oraz wbić jajka. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Do miski wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do sypkich składników wlać masę z rondelka (nie trzeba czekać, aż całkowicie ostygnie). Za pomocą miksera, całość ze sobą wymieszać (na niskich obrotach i tylko do połączenia się składników!).  Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto (będzie bardzo płynne!). Piec około 40-45 minut w 180 ºC (do suchego patyczka). Gotowy piernik ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części. Spód posmarować powidłami i przykryć go drugą częścią ciasta. Na sam koniec przygotować polewę czekoladową: w rondelku rozpuścić masło. Następnie wsypać do niego cukier puder. Całość gotować na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. W międzyczasie żelatynę wsypać do szklanki i zalać 3 łyżkami wrzącej wody. Poczekać, aż żelatyna się rozpuści – ewentualnie wymieszać ze sobą za pomocą łyżeczki. Gdy cukier się rozpuści to rondelek zdjąć z ognia. Do masy wsypać gorzkie kakao. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Gdy polewa lekko ostygnie to wylać ją na wierzch ciasta. Delikatnie wyrównać i całość udekorować płatkami migdałowymi.


Wygląd ciasta przed pieczeniem - będzie bardzo rzadkie





Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz