Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania błyskawicznego piernika, który jest miękki, puszysty i lekko miodowy w smaku. Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia! Wierzch piernika polecam polać domową, błyszczącą polewą czekoladową, która idealnie się kroi (bez kruszenia). Zachęcam do pieczenia 😋
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm:
piernik
1/2 kostki masła (100 g)
1 szklanka zwykłego cukru (200 g)
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
3 jajka (rozmiar m)
1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki mąki pszennej (200 g)
1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
do przełożenia
1 mały słoik powideł śliwkowych (250-300 g)
polewa czekoladowa
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 płaski łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody
do dekoracji
3-4 łyżki płatków migdałowych podrumienionych na suchej
patelni
Najpierw przygotować ciasto: masło rozpuścić w
rondelku. Dodać do niego cukier, kakao, przyprawę do piernika i miód. Całość
wymieszać ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia. Na sam koniec wlać mleko oraz wbić
jajka. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Do miski wsypać mąkę,
sodę i proszek do pieczenia. Do sypkich składników wlać masę z rondelka (nie
trzeba czekać, aż całkowicie ostygnie). Za pomocą miksera, całość ze sobą
wymieszać (na niskich obrotach i tylko do połączenia się składników!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać
ciasto (będzie bardzo płynne!). Piec około 40-45 minut w 180 ºC (do suchego patyczka). Gotowy
piernik ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części. Spód posmarować
powidłami i przykryć go drugą częścią ciasta. Na sam koniec przygotować
polewę czekoladową: w rondelku rozpuścić masło. Następnie wsypać do niego
cukier puder. Całość gotować na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. W
międzyczasie żelatynę wsypać do szklanki i zalać 3 łyżkami wrzącej wody.
Poczekać, aż żelatyna się rozpuści – ewentualnie wymieszać ze sobą za pomocą
łyżeczki. Gdy cukier się rozpuści to rondelek zdjąć z ognia. Do masy wsypać
gorzkie kakao. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i
całość dokładnie wymieszać. Gdy polewa lekko ostygnie to wylać ją na wierzch
ciasta. Delikatnie wyrównać i całość udekorować płatkami migdałowymi.
Wygląd ciasta przed pieczeniem - będzie bardzo rzadkie |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz