Rolada z karpia nadziana cebulką, marchewką i pieczarkami podana w sosie śmietanowym to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej, smażonej ryby. Karp przygotowany w poniższy sposób będzie delikatny, a zarazem aromatyczny w smaku. Jestem przekonana, że przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. Do przygotowania poniższego dania wykorzystałam patelnię Nature oraz ostry nóż szefa kuchni z linii PREMIUM marki Ambition. Jeżeli jesteście zainteresowani innymi produktami marki Ambition to zajrzyjcie tutaj: https://dajar.pl/ambition
Uwaga: zniżka do sklepu dla czytelników mojego bloga! 😊
Na hasło AMBITNE-GOTOWANIE otrzymacie 10% rabatu na produkty Ambition w sklepie Dajar (link do sklepu). Zniżka jest ważna do 31.12.2017 r.
Na hasło AMBITNE-GOTOWANIE otrzymacie 10% rabatu na produkty Ambition w sklepie Dajar (link do sklepu). Zniżka jest ważna do 31.12.2017 r.
Rolada z karpia nadziana warzywami przygotowana na patelni Nature marki AMBITION |
Składniki na
porcję dla 2 osób:
1 filet z karpia (ze skórką, co najmniej 0,5 kg)
1 mała marchewka
150 g pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
łyżka masła klarowanego
1 opakowanie gęstej śmietany 30% (200 g)
odrobina oleju
sól, pieprz do smaku
Składniki oraz narzędzia kuchenne niezbędne do przygotowania rolady z karpia (patelnia Nature oraz ostry nóż szefa kuchni z linii PREMIUM marki AMBITION) |
Na samym początku
przygotować warzywny farsz: marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich
oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Połówkę cebuli obrać i
drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło klarowane i podsmażyć cebulkę. Gdy
lekko się zeszkli to dodać startą marchewkę i pokrojone pieczarki. Całość
przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, aż do wyraźnego
skurczenia się pieczarek. Farsz ostudzić. Filet z karpia umyć, usunąć łuski i
ości. Następnie za pomocą noża wyrównać filet (resztki z mięsa odłożyć na bok).
Powinien mieć taką samą grubość na całej szerokości. Na sam koniec,
przygotowany filet z karpia delikatnie przyprawić solą i pieprzem (z obu
stron). Wykrojone kawałki mięsa pokroić w drobną kostkę. Do miseczki
przełożyć połowę warzywnego farszu, dodać pocięte resztki karpia i 1 łyżeczkę
śmietany. Całość wymieszać. Przygotowane nadzienie wyłożyć na środek filetu z
karpia. Całość zrolować i zawinąć grubą nitką. Na patelni rozgrzać niewielką
ilość oleju i przesmażyć z obu stron przygotowaną roladkę z karpia. Następnie
zmniejszyć ogień, na patelnię przełożyć śmietanę i dodać pozostały warzywny
farsz. Chwilę smażyć. Przygotowaną roladkę wraz z sosem przełożyć do naczynia
żaroodpornego i piec bez przykrycia około 20 minut w 180ºC. Przed podaniem
pokroić w grube plasterki i polać przygotowanym sosem śmietanowym.
Krojenie warzyw do farszu za pomocą noża szefa kuchni z linii PREMIUM marki AMBITION |
Smażenie warzywnego farszu na patelni Nature marki AMBITION |
Przygotowywanie filetu z karpia (usuwanie ości i wyrównywanie) |
Nadziewanie i
formowanie rolady z karpia
|
Obsmażanie rolady z
karpia i przygotowywanie sosu śmietanowego
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz