wtorek, 9 kwietnia 2019

Babka drożdżowa nadziana rodzynkami



Babka to wypiek obowiązkowy na wielkanocnym stole. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na babki (np. piaskową, jogurtową czy galaretkową). Dzisiaj prezentuje przepis na tradycyjną babkę drożdżową nadzianą rodzynkami. Obowiązkowo przed podaniem należy ją polukrować lukrem, ponieważ do samego ciasta jest dodana bardzo mała ilość cukru. Babka z poniższego przepisu jest miękka, puszysta i długo zachowuje świeżość. 


Składniki na dwie małe babki lub 1 dużą (forma z kominem):
2,5 szklanki mąki pszennej (380 g)
1/2 opakowania świeżych drożdży (50 g)
4 łyżki drobnego cukru
niepełna 1/2 szklanki mleka (100 ml)
3/4 kostki masła (150 g)
3 jajka (rozmiar L)
1/2 szklanki rodzynek (70 g)
szczypta soli

do dekoracji
1 szklanka cukru pudru + 1,5-2 łyżki przegotowanej wody
kolorowe orzeszki


Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do mleka dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka wbić do miski i roztrzepać. Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wlać jajka. Ciasto wyrobić, aż do uzyskania jednolitej masy (np. mikserem - około 7-10 minut). Na sam koniec wlać roztopione masło i całość ponownie wyrobić. Ciasto drożdżowe musi wchłonąć masło. Ewentualnie dosypać odrobinę mąki. Drugie wyrabianie trwało u mnie 10 minut (za pomocą miksera kuchennego). Gotowe ciasto musi być miękkie i sprężyste. Do ciasta dodać rodzynki i całość zagnieść ze sobą. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (około 1 godzina). Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na blat kuchenny i chwilę wyrobić. Uformować wałek i przełożyć go do formy do pieczenia. Ponownie ciasto przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (około 0,5 godziny). Ciasto wyraźnie podrośnie. Piec około 25 minut w 180 C (aż do zezłocenia i suchego patyczka). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Na sam koniec udekorować lukrem (cukier puder wymieszać z wodą) i ozdobić kolorowymi orzeszkami. 


Wyrastanie rozczynu


Ciasto przed i po pierwszym wyrośnięciu

Od lewej strony: ciasto przed drugim wyrośnięciem/po wyrośnięciu i po upieczeniu


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz