poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Krupnik na żeberkach (z kaszą jęczmienną)


Do niektórych smaków trzeba dorosnąć 😎 Krupnik to zupa za którą nie przepadałam w dzieciństwie. Ostatnio postanowiłam "przełamać się" i przygotowałam zupę na na bazie wywaru mięsno-warzywnego wraz z kaszą jęczmienną. Krupnik z poniższego przepisu jest bardzo smaczny - nie musicie go niczym zabielać czy też zaciągać. Polecam przygotować.


Składniki na 4 porcje:
2 l wody
0,5 kg żeberek
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
4-5 sztuk młodych ziemniaków
1/3 szklanki suchej kaszy jęczmiennej mazurskiej(80 g)
sól, pieprz
2-3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego

do dekoracji
posiekana zielona pietruszka 


Do garnka wlać wodę i włożyć umyte oraz pocięte na mniejsze części żeberka. Zagotować, ewentualnie usunąć szumowiny. Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie i całość gotować pod przykryciem około 1 godziny (do miękkości mięsa). W międzyczasie warzywa obrać, umyć. Marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Do wywaru dodać warzywa (starte, pokrojone i pora w całości) oraz przepłukaną w zimnej wodzie kaszę jęczmienną. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować do miękkości/napęcznienia kaszy. Zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Mięso oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Zupę przelać do talerzy, na wierzchu ułożyć kawałki mięsa i  całość posypać natką pietruszki.  

Etapy przygotowanie krupniku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz