niedziela, 31 marca 2019

Pizza z białym sosem, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem małosolnym i rukolą


Pizza idealna dla wegetarian - posmarowana sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i śmietany oraz nadziana pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem małosolnym oraz rukolą. Prosto i smacznie.



Składniki na porcję dla 3-4 osób:
ciasto na pizzę (przepis TUTAJ)
pomidorki koktajlowe
1 duży ogórek małosolny 
2 garście rukoli
200 g sera mozzarella (startego na tarce o średnich oczkach)
zioła prowansalskie

biały sos
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj. Następnie przygotować biały sos: czosnek obrać, drobno pokroić, posypać solą i rozetrzeć za pomocą noża. Następnie połączyć ze sobą: śmietanę, majonez, jogurt i czosnek. Ewentualnie sos dosolić. Ogórka pokroić w cienkie plasterki, a pomidorki na połówki. Ciasto na pizzę podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować. Następnie ciasto posmarować białym sosem i na wierzchu ułożyć ogórka małosolnego oraz pomidorki. Całość posypać ziołami prowansalskimi. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 15-18 minut w 180°C. W połowie czasu pieczenia, pizzę posypać startym serem. Przed podaniem, gorącą pizzę udekorować rukolą. 




 

3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować ten biały sosik :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, pizza na białym sosie jest przepyszna. Kto jeszcze nie miał okazji jej probować, to warto to jak najszybciej nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń