niedziela, 24 marca 2019

Gulasz z indyka z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem


Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad - gulasz z indyka w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem pieczarek, kukurydzy, papryki i groszku. Taki gulasz świetnie smakuje, gdy jest podany z ugotowanym ryżem. Danie lekkie i aromatyczne w smaku. Polecam.





Składniki na 4 porcje:

0,5 kg mięsa z indyka, np. udźca

150 g pieczarek

1 szalotka
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek i papryka)
zioła sycylijskie (mieszanka suszonych pomidorów, bazylii i natki pietruszki)
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
olej do smażenia



Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć szalotkę. Gdy lekko się zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć, aż do zarumienienia się pieczarek. Przesmażone warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć mięso z indyka. Gdy mięso się zetnie to dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i wlać 2 szklanki wody. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami sycylijskimi. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości mięsa i lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec dodać mieszankę meksykańską (bez zalewy). Jeszcze chwilę zagotować. Ewentualnie gulasz mocniej doprawić i zagęścić (1/3 szklanki wody + 1 łyżka mąki; wymieszać i wlać do gotującego się gulaszu; chwilę gotować).


Od lewej strony: podsmażanie warzyw, mięsa i wygląd gulaszu przed gotowaniem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz