poniedziałek, 18 marca 2019

Zupa warzywna z pulpecikami i ryżem


Zupa warzywna z mięsnymi pulpecikami i ryżem to pomysł na szybki oraz lekki obiad. Do przygotowania poniższej zupy wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw (cukinii, kalafiora, marchewki i groszku cukrowego) i mięso mielone z łopatki. Przed podaniem, zupę należy posypać posiekaną natką pietruszki. 


Składniki:
1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (np. z kalafiorem, marchewką, groszkiem cukrowym i cukinią) - 450 g
1,5 l bulionu/wywaru warzywnego
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 łyżka masła
1 mała cebula
sól, pieprz z chilli
zioła sycylijskie (mieszanka suszonych pomidorów, bazylii i natki pietruszki)

do dekoracji
posiekana natka pietruszki


Cebule posiekać. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie zalać ją wywarem warzywnym. Od razu dodać mrożoną mieszankę warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami sycylijskimi. W międzyczasie mięso mielone przełożyć do miski, przyprawić solą oraz pieprzem, wszystko wymieszać i za pomocą dłoni uformować niewielkiej wielkości pulpeciki. Do gotującego się wywaru przełożyć pulpeciki i wsypać surowy ryż. Całość gotować około 15 minut na średnim ogniu (aż do zmiany koloru pulpecików i ugotowania się ryżu). Gotową zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki.

Przygotowywanie zupy warzywnej



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz