piątek, 15 marca 2019

Kapusta czerwona duszona z jabłkiem i żurawiną


Czerwona kapusta wraz z dodatkiem jabłka i duszonej żurawiny to dodatek idealny do pieczonej kaczki, gęsi czy też pieczeni. Wbrew pozorom taka kapusta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Warto dodać, że duszona kapusta przygotowana w poniższym wydaniu jest słodko-kwaśna w smaku 😊



Składniki na 6-8 porcji:
1 główka czerwonej kapusty (1 kg)
2 jabłka
3-4 łyżki konfitury z żurawiny (przepis TUTAJ)
1,5-2 szklanki wody
1 łyżka masła
1 łyżka zwykłego cukru
sól, pieprz



Kapustę obrać z wierzchnich liści, usunąć głąba. Kapustę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka w kostkę. Do garnka przełożyć kapustę, dodać jabłka i wsypać przyprawy. Całość zalać wodą i dusić pod przykryciem. Masę co jakiś czas przemieszać. Gdy kapusta zmięknie to dodać konfiturę z żurawiny i wsypać cukier. Całość jeszcze chwilę ze sobą dusić. Na sam koniec dodać masło i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Jeżeli lubicie zagęszczoną kapustę to wystarczy dodać do niej zasmażkę (na małej patelni roztopić 1 łyżkę masła i wsypać 1,5 łyżki mąki pszennej. Mąkę przesmażyć, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Przygotowaną zasmażkę wlać do kapusty. Całość jeszcze chwilę gotować. Kapusta musi się zagęścić). 


Duszenie kapusty i jabłek oraz wygląd kapusty przed wymieszaniem z duszoną żurawiną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz