Drożdżowych słodkości ciąg dalszy - dzisiaj zachęcam do upieczenia słodkich bułeczek nadzianych mleczną i gorzką czekoladą. Ciasto drożdżowe (wbrew pozorom) nie jest trudne do przygotowania. Właściwe wyrobienie ciasta - gwarancją sukcesu! (gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Pamiętajcie o tym, aby nie dosypywać zbyt dużej ilości mąki, ponieważ jej nadmiar spowoduje, że bułki będą twarde. Zachęcam do pieczenia. Najlepiej smakują podane jeszcze lekko ciepłe 😋
Składniki na 14 sztuk:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (540 g)
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (80 g)
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
75 g margaryny lub masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 duże jajka
szczypta soli
do nadziania
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
60 g mlecznej czekolady
Całość przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podrośnięcia bułeczek (co najmniej 30 minut wyrastania!). Podrośnięte bułki posmarować pozostawionym roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w 180°C (do zarumienienia).
Od lewej strony: przygotowywanie rozczynu i wygląd wyrabianego ciasta |
Ciasto przed i w trakcie wyrastania |
Od lewej strony: formowanie bułeczek i ich wygląd przed oraz po wyrastaniu |
Wygląd bułek tuż po wyjęciu z piekarnika |
Pomysł na przepis STĄD
Ostatnio takie jadlam. Byly bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuń