wtorek, 19 marca 2019

Maślane ciasto drożdżowe z kruszonką - tanie w przygotowaniu i idealne w smaku!


Ostatnio miałam bardzo dużą ochotę na domową drożdżówkę. W związku z tym, upiekłam maślane ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Całość była idealnie słodka w smaku, a samo ciasto niesamowicie smaczne - puszyste, miękkie i z wyraźną  nutą masła. Ps. czasami najprostsze wypieki są najlepsze w smaku! 😊


Składniki na keksówkę o długości 26 cm:

ciasto drożdżowe 
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
1 duże jajko
60 g masła
1/2 szklanki mleka
15 g świeżych drożdży
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (70 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli

kruszonka
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
4 płaskie łyżki mąki pszennej



Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże pokruszyć, wsypać do nich 1 łyżkę drobnego cukru, 1 łyżkę mąki i wlać mleko. Całość wymieszać ze sobą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do misy robota kuchennego wsypać mąkę, szczyptę soli, drobny cukier i cukier wanilinowy. Następnie do masy wlać podrośnięty rozczyn i roztrzepane jajko (1 łyżkę roztrzepanego jajka pozostawić do posmarowania wierzchu ciasta!). Za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie) składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Na sam koniec, do ciasta drożdżowego powoli wlać roztopione masło. Cały czas ciasto wyrabiać. Masło musi być wchłonięte przez ciasto. Masa może kleić się do blatu, ale nie posypujcie jej zbyt dużą ilością mąki. Najważniejsze jest porządne wyrobienie ciasta. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, miękkie i nie może kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski i przykryć czystą ściereczkę. Pozostawić do podwojenia masy (mniej więcej 1-1,5 godziny). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu, ciasto wyjąć z miski i lekko wyrobić. Przełożyć do formy i ponownie przykryć czystą ściereczką oraz pozostawić do wyraźnego podrośnięcia (około 30 minut). Na sam koniec przygotować kruszonkę: składniki połączyć ze sobą i rozetrzeć za pomocą dłoni. Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a sam wierzch posypać kruszonką. Piec około 35-45 minut w 180°C (do suchego patyczka i zarumienienia się ciasta). Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić na kratce i pokroić na mniejsze kawałki.


Od lewej strony: rozczyn, wygląd masy po wyrobieniu i po 1 wyrośnięciu

Ciasto po 1 wyrośnięciu oraz wygląd ciasta przed pieczeniem

 


Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz