Brownie z kokosem to proste do przygotowania ciasto czekoladowe nadziane gorzką czekoladą oraz masą kokosową. Idealne w smaku. Nie za słodkie, puszyste i mocno czekoladowe. Masa kokosowa świetnie pasuje do czekoladowego ciasta. Zachęcam do pieczenia 😋
Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
ciasto czekoladowe
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (200 g)
3/4 kostki masła (175 g)
10 czubatych łyżeczek gorzkiego kakao (50 g)
2 jajka + 1 żółtko
5 łyżeczek śmietany 18% (80 ml)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)
1/2 szklanki wrzącej wody
masa kokosowa
125 g wiórek kokosowych
1 białko (z dużego jajka)
2 łyżki śmietany 36%
1 łyżka śmietany 18%
1 niepełna szklanka cukru pudru (130 g)
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa czekoladowa
80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietany 36%
Na samym początku przygotować czekoladowe ciasto: do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, drobny cukier, cukier wanilinowy, kakao, wbić jajka, wlać żółtko oraz dodać posiekane masło. Za pomocą robota kuchennego całość ze sobą połączyć. Następnie wlać (powoli!) wrzącą wodę. Cały czas mieszać. Na sam koniec dodać posiekaną gorzką czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. W międzyczasie przygotować masę kokosową. Białko ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać do niego (stopniowo!) cukier puder. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodać śmietany, wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Masę dokładnie ze sobą połączyć (powinna być lekko rzadka). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylać połowę czekoladowego ciasta, na środek przełożyć masę kokosową i całość przykryć resztą czekoladowego ciasta. Piec w 165°C przez około 70-75 minut (do prawie suchego patyczka). Przygotowane ciasto ostudzić. Na sam koniec przygotować polewę czekoladową. Śmietanę przełożyć do garnka i mocno podgrzać. Następnie dodać posiekaną czekoladę. Garnek zdjąć z ognia i składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną polewą przyozdobić wierzch ciasta. Brownie kroić po zastygnięciu polewy.
Etapy przygotowywania czekoladowego ciasta |
1/2 surowego ciasta, masa kokosowa i ponownie 1/2 surowego ciasta |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz