czwartek, 21 marca 2019

Ciasto cheeseburger - drożdżowy wypiek nadziany mięsem mielonym i warzywami


Kto ma ochotę na domowego cheeseburgera? 😋 Dzisiaj pomysł na przygotowanie drożdżowego ciasta nadzianego mięsem mielonym, ogórkami konserwowymi, żółtym serem, musztardą i pieczarkami. Aby ciasto przypominało z wyglądu bułki hamburgerowe to przed pieczeniem wierzch ciasta posypałam sezamem oraz czarnuszką. Poniższe ciasto jest bardzo podzielne i wszystkie warstwy idealnie ze sobą smakują. Jestem pewna, że poniższym ciastem cheeseburger zaskoczycie swoich domowników. Zachęcam do pieczenia.  



Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
(dla co najmniej 8 osób)

ciasto drożdżowe
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (0,5 kg)
1 szklanka letniej, przegotowanej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)

nadzienie
0,5 mięsa mielonego, np. z łopatki
1 duża szalotka
1 szklanka passaty pomidorowej
250 g pieczarek
5-6 ogórków konserwowych
6 łyżeczek musztardy sarepskiej
300 g żółtego sera
3  łyżeczki prażonej cebulki
sól, pieprz
olej do smażenia

do dekoracji
1 żółtko + 1 łyżka mleka
2-3 łyżki sezamu
1 łyżka czarnuszki (lub ciemnego sezamu) 


Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe:  do drożdży wsypać cukier, dodać 1 łyżkę mąki i wlać letnią wodę. Całość dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia rozczynu. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i dodać rozczyn. Składniki ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (nie może kleić się do rąk!). Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia masy (około 1 godzina). W międzyczasie przygotować nadzienie: szalotkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć szalotkę. Następnie zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Całość smażyć, aż do zarumienienia się pieczarek. Pod koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć mięso. Gdy zmieni kolor to przyprawić je solą oraz pieprzem, a na sam koniec dodać passatę pomidorową. Smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Ogórki pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części (na kulki o wielkości 2/3 ilości ciasta, 1/3 ilości ciasta). 

Składanie ciasta :
(warstwy od spodu)

- 2/3 surowego ciasta (rozwałkowane na spód i boki formy),
- 1/3 żółtego sera,
- mięso mielone z passatą pomidorową,
- 1/3 żółtego sera,
- ogórki konserwowe,
- pieczarki podsmażone z cebulką,
- prażona cebulka,
-musztarda,
- 1/3 żółtego sera,
- 1/3 surowego ciasta (rozwałkować jako wierzch ciasta; należy je skleić z bokami ciasta)


Przed pieczeniem, wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem wraz z dodatkiem mleka i całość posypać sezamem oraz czarnuszką. Piec około 30 minut w 180°C. Upieczone ciasto musi się wyraźnie zarumienić. Podawać na ciepło. 

Wyrastanie ciasta drożdżowego

Podsmażanie pieczarek i smażenie mięsa mielonego. 

Składanie ciasta: 2/3 surowego ciasta, 1/3 żółtego sera, mięso mielone wraz z dodatkiem passaty pomidorowej

Kolejne warstwy: 1/3 żółtego sera, ogórki konserwowe, musztarda, pieczarkami, 1/3 żółtego sera i 1/3 surowego ciasta
Wierzch ciasta należy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem oraz czarnuszką.






Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz