Pomysł na szybki i lekki obiad - zupa pieczarkowa wraz z dodatkiem ziemniaków oraz marchewki. Zabielona odrobiną śmietany i przyozdobiona posiekaną natką pietruszki. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Aby całość była jeszcze bardziej sycąca to poniższą zupę podałam z ugotowanym makaronem.
Składniki na 4 porcje:
1,5 l bulionu/lub rosołu
300 g pieczarek
3 średniej wielkości marchewki
6 średniej wielkości ziemniaków
1 duża cebula
2-3 łyżki masła
2 łyżki śmietany 18%
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz z chilli
do dekoracji
posiekana natka pietruszki
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło. Następnie przesmażyć cebulę. Gdy lekko zmięknie to dodać marchewkę. Całość smażyć ze sobą kilka minut. Następnie dodać ziemniaki. Ponownie chwilę smażyć. Na sam koniec wlać bulion i dodać listek laurowy oraz ziele angielskie. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem około 10 minut (od momentu zagotowania się bulionu). Na sam koniec dodać pieczarki. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę zahartować w odrobinie gorącej zupie. Następnie wlać śmietanę wlać do zupy, całość wymieszać, posmakować i ewentualnie zupę mocniej doprawić. Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Etapy przygotowywania zupy pieczarkowej |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz