Galaretkowiec to ciasto na zimno, które uwielbiają dzieci. Kolorowe galaretki otulone białą masą zachęcają do jedzenia 😋 Aby galaretkowcowi dodać nieco wielkanocnego charakteru, przygotowałam go w formie do pieczenia babki (z kominem). Oczywiście możecie wykorzystać inne smaki galaretek - ważne, aby kolory lekko ze sobą kontrastowały. Jestem pewna, że takim ciastem na zimno zaskoczycie gości. Zachęcam do przygotowania.
Składniki na 2 małe formy do babki z kominem(lub jedną dużą):
1 puszka mleka kokosowego lub opakowanie śmietany 30% (400 ml)
2 galaretki przezroczyste
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
1 galaretka o smaku agrestowym
1 galaretka o smaku poziomkowym
1 galaretka o smaku jagodowym
Galaretki przezroczyste rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Do płynnej galaretki przezroczystej wlać mleko kokosowe (lub śmietanę). Całość dokładnie wymieszać. Pozostałe galaretki rozpuścić w 1 szklance wody (każdą osobno!) i pozostawić do zastygnięcia. Następnie kolorowe galaretki pokroić w zgrabne kostki. Do formy przekładać kostki galaretek (różne kolory) i stopniowo zalewać je białą masą. Ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić po całkowitym stężeniu białej masy.
Uwaga:
- jeżeli do babki wykorzystacie zwykłą metalową formę to blachę z ciastem najlepiej włożyć na kilka sekund do gorącej wody. Następnie położyć na to deskę/talerz i obrócić formę do góry dnem. Galaretkowiec powinien "wyskoczyć" z formy.
Przygotowywanie galaretek |
Pokrojone galaretki zalewane białą masą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz