Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnym kotletem schabowym to zachęcam do przygotowania jego wegetariańskiej wersji. Kotlety z boczniaków są błyskawiczne do przyrządzenia i niesamowicie smaczne. Miękkie w środku, soczyste i bardzo aromatyczne.
Składniki na 2 porcje:
250 g boczników
2 średniej wielkości jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
pieprz z chilli
sól
Boczniaki umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki (tzn. bardziej płaskie). Mąkę wymieszać z bułką tartą. Jajka wbić do miski, mocno przyprawić solą oraz pieprzem wraz z dodatkiem chilli i całość ze sobą dokładnie wymieszać (jajka należy "roztrzepać"). Boczniaki panierować w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone boczniaki przełożyć na papier kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać, np. z ziemniakami.
Od lewej strony: panierowanie boczniaków i ich smażenie |
Odsączanie z nadmiaru tłuszczu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz