piątek, 22 marca 2019

Sałatka z kalafiorem, pomidorem i jajkami polanymi sosem czosnkowym


Sałatka z ugotowanym kalafiorem, pomidorami oraz jajkami. Całość polana domowym sosem czosnkowym i posypana dużą ilością koperku. Sałatka jest szybka do przygotowania i bardzo pożywna. Jeżeli nie lubicie zbyt czosnkowym sosów to dodajcie tylko 1 ząbek czosnku (lub go pomińcie). Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest podana mocno schłodzona. 


Składniki na 3-4 porcje:
1 mały kalafior
3 pomidory, np. małe malinowe/śliwkowe
4 jajka ugotowane na twardo 
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz z chilli

sos 
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego 
2 ząbki czosnku


Kalafior obrać z zewnętrznych liści, usunąć głąba i pokroić kalafiora na mniejsze różyczki. Ugotować al dente, np. w garnku na parze (kalafior nie może się rozgotować!). Pomidory umyć, naciąć skórkę, zalać wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Koperek umyć i drobno posiekać. Czosnek pokroić w drobną kostkę, posypać solą i za pomocą noża rozetrzeć. Do miseczki przełożyć majonez, jogurt i czosnek. Całość wymieszać ze sobą. Ewentualnie sos dosolić. W naczyniu/misce ułożyć półmiękkiego kalafiora, następnie obok ułożyć pomidory, a na sam środek jajka. Całość posypać solą oraz pieprzem. Na sam koniec polać sosem czosnkowym i posypać koperkiem. Schłodzić przed podaniem.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz