wtorek, 2 kwietnia 2019

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym


Rolada biszkoptowa nadziana musem jabłkowym to pomysł na lekkie ciasto do kawy. Rolada jest słodko-kwaśna, ponieważ  kwaskowaty mus jabłkowy idealnie pasuje do lekko słodkiego biszkoptu. Wbrew pozorom rolada to ciasto, które jest szybkie do przygotowania, natomiast najwięcej czasu zajmuje stężenie masy jabłkowej. 


Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 40 cm:

rolada biszkoptowa
3 jajka (rozmiar L)
szczypta soli
1/2 szklanki drobnego cukru (100 g)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
niepełna szklanka mąki pszennej (5/6 szklanki, tj. 115 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

mus jabłkowy
600 g musu jabłkowego (przepis na mus - TUTAJ)
1 galaretka cytrynowa
szczypta cynamonu

do dekoracji
cukier puder



Na samym początku przygotować masę jabłkową: mus przelać do garnka i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i wsypać do niego proszek z galaretki oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia oraz lekkiego stężenia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać stopniowo cukier (zwykły jak i wanilinowy) i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Następnie do ubitych białek dodawać stopniowo żółtka. Pod sam koniec wsypać (najlepiej 2-3 partiami) przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia). Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Przygotowanym  lekko stężonym musem posmarować rozwiniętą roladę biszkoptową. Całość ponownie zrolować. Najlepiej, aby zawinięcie było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Roladę ciasno zawinąć w folię przezroczystą i wstawić do lodówki. Mocno schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Przygotowywanie biszkoptu

Ciasto przed i po upieczeniu

Zwijanie rolady




1 komentarz: