wtorek, 30 kwietnia 2019

Zupa z boczniakami (tzw. flaczki)


Poniższe danie najlepiej smakuje w chłodne, deszczowe dni - zupa z boczniaków to pomysł na przygotowanie wegetariańskiego posiłku, który jest sycący i pyszny w smaku. Obowiązkowo do zupy należy dodać koncentrat pomidorowy, który świetnie współgra z pozostałymi składnikami. 


Składniki na porcje dla 3-4 osób:
1 opakowanie boczniaków (250 g)
2 mniejsze marchewki
1 mała pietruszka
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1/4 kawałka selera
sól, pieprz
2-3 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
majeranek
słodka papryka
ostra papryka
odrobina oleju
2 łyżki masła

do dekoracji
posiekana natka pietruszki



Marchewki oraz pietruszkę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać, przekroić na pół i rozgnieść. Seler obrać. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z marchewką oraz pietruszką. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie zalać 4 szklankami wody. Dodać seler, rozgnieciony ząbek czosnku, listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia doprawić je solą oraz pieprzem. Boczniaki powinny być dosyć mocno przesmażone. Do gotujących się warzyw przełożyć boczniaki. Gotować około 15-20 minut na mniejszym ogniu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i zupę posmakować oraz doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Zupę przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.


Etapy przygotowywania zupy z boczniaków





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz