czwartek, 2 maja 2019

Sałatka ze szparagami, pomidorem i jajkami polana sosem majonezowo-musztardowym


Pomysł na szybkie do przygotowania i smaczne drugie śniadanie - sałatka ze szparagami, pomidorem i gotowanymi jajkami polana sosem majonezowo-musztardowym. Całość przed podaniem posypałam rzeżuchą, aby dodać sałatce nieco innego smaku. 



Składniki na 2 porcje:
6-8 liści sałaty masłowej
2 mniejsze pomidory malinowe
1 mały pęczek zielonych szparagów (250 g)
4 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

sos 
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego (lub maggi)
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz

do dekoracji
rzeżucha


Sałatę umyć i osuszyć. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ugotować w osolonej, wrzącej wodzie (gotować dosłownie 2-3 minuty, a pod koniec gotowania zanurzyć główki szparagów). Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Składniki na sos przełożyć do miseczki i wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. Na talerzach rozłożyć porwane liście sałaty, pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane, ciepłe szparagi, pomidory i ćwiartki jajek. Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Na sam koniec polać sosem i ozdobić rzeżuchą. Od razu podawać. 

Przygotowywanie sosu majonezowo-musztardowego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz