Danie z cyklu "czyszczenie zamrażalnika" - smażona ryba w złotej panierce podana z sosem szpinakowo-śmietanowym. Prosto i smacznie 😊 Danie idealne na piątkowy obiad. A dla osób, które nie wiedzą jak zrobić złotą panierkę - wystarczy do mąki dodać kurkumę oraz słodką paprykę i całość dokładnie ze sobą wymieszać.
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg rozmrożonej białej ryby (np. dorsza, morszczuka)
przyprawa do ryb
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
sól
2-3 łyżki mąki pszennej
oliwa z oliwek do smażenia
sos szpinakowy
250 g rozmrożonego szpinaku (najlepiej w liściach)
1/2 opakowania małej śmietany 30% (100 ml)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Rybę i szpinak wcześniej rozmrozić. Filety opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron (solą i mieszanką do ryb). Wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Do mąki wsypać kurkumę oraz słodką paprykę. Wymieszać. W przygotowanej panierce obtoczyć filety. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć z obu stron filety. W międzyczasie przygotować sos szpinakowo-śmietanowy. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. W niewielkim garnku roztopić masło, dodać czosnek. Całość przesmażyć. Następnie dodać odmrożony (i odsączony z wody!) szpinak. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie do miękkiego szpinaku wlać śmietanę i całość zagotować. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Szpinak wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę (sos powinien się lekko zagęścić). Filety po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawać.
Od lewej strony: wygląd panierki przed wymieszaniem i panierowanie filetów |
Etapy przygotowywania sosu szpinakowo-śmietanowego |
Pomysł na przepis STĄD
Jak przekonać dziecko do szpinaku? Mnie wszystkie pomysły się już skończyły :(
OdpowiedzUsuńA próbowałeś robić koktajle? Np. banan,szpinak i pomarańcza.
Usuń