czwartek, 16 maja 2019

Biszkopt z rabarbarową galaretką i malinową pianką


Maj to sezon na rabarbar. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na słodkości z rabarbarem (np. drożdżówkę czy też kompot). Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia lekkiego ciasta biszkoptowego przełożonego rabarbarową galaretką. Całość udekorowałam różową pianką przygotowaną na bazie ubitej Śnieżki i galaretki malinowej.


Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm:

biszkopt
4 jajka
niepełna szklanka zwykłego cukru (200 g)
niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (130 g)
połowa szklanki wody
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

galaretka rabarbarowa
0,5 kg rabarbaru
2 łyżki cukru
2 galaretki o smaku truskawkowym
2,5 szklanki wrzącej wody

pianka malinowa
1 galaretka o smaku malinowym 
1 szklanka wrzącej wody
1 opakowanie Śnieżki
200 ml mleka


Biszkopt

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli, pod sam koniec dodawać stopniowo zwykły cukier, wanilinowy i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Następnie do ubitych białek stopniowo dodawać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wlać wodę i wsypać cukier waniliowy. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut (do zrumienienia biszkoptu). Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwie części. 

Galaretka rabarbarowa
W międzyczasie rabarbar umyć, obrać i pokroić. Do rondelka przesypać rabarbar i dodać do niego cukier. Wymieszać i gotować na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając), aż rabarbar zmięknie. Następnie rondelek zdjąć z gazu. Galaretki rozpuścić w 2,5 szklance wrzącej wody. Do rozgotowanego rabarbaru wlać galaretkę. Całość wymieszać i schłodzić. Galaretka powinna lekko stężeć. 

Pianka wiśniowa
Galaretkę malinową rozpuścić w szklance wrzącej wody. Ostudzić i pozostawić do delikatnego stężenia. Mleka wlać do miski i wsypać do niego Śnieżkę. Całość ubijać kilka minut, aż do uzyskania śnieżnej pianki (tj. przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na sam koniec do ubitej Śnieżki wlać (powoli!) galaretkę. Całość jeszcze chwilę ubijać. 

Składanie ciasta
1/2 biszkoptu
galaretka rabarbarowa
1/2 biszkoptu 
pianka malinowa

Ciasto włożyć w lodówce (najlepiej całą noc). Kroić po całkowitym stężeniu wszystkich warstw. 

Biszkopt przed i po upieczeniu

Składanie ciasta: 1/2 biszkoptu, galaretka rabarbarowa, 1/2 biszkoptu i pianka malinowa





3 komentarze:

  1. czy ciasto uda się gdy zamiast rabarbaru zrobię z mrożonymi wiśniami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie się uda. Tylko wiśnie wcześniej ugotuj i na sam koniec ewentualnie zblenduj na mus. 😉

      Usuń