Kolejny pomysł na ciepłe śniadanie - tosty francuskie nadziane żółtym serem i wędliną podane z sadzonym jajkiem. Danie błyskawiczne do przygotowania. Najlepiej smakuje podane od razu po usmażeniu, ponieważ gorący tost będzie lekko chrupiący, a ser - ciągnący. Poniższy przepis to pomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa lub nadmiaru chleba tostowego.
Składniki na 1 porcję:
2 kromki chleba tostowego
2 jajka
2 plasterki żółtego sera
2 plasterki wędliny
sól, pieprz
masło do smażenia
do dekoracji
posiekany szczypiorek
Na patelni rozgrzać masło, wbić jajko, przyprawić je solą i usmażyć (żółtko powinno być lekko płynne). W międzyczasie drugie jajko wbić do talerzyka, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać za pomocą widelca. Na drugiej patelni rozgrzać masło (1 czubatą łyżkę). Na kromkę chleba położyć plasterek sera, dwa plasterki wędliny i ponownie plasterek sera. Całość przykryć drugą kromką chleba. Przygotowanego tosta obtoczyć w roztrzepanym jajku i usmażyć z każdej strony na złoty kolor. Ewentualnie gorącego tosta przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Tosta przełożyć na talerz, a na wierzchu położyć jajko sadzone. Całość posypać szczypiorkiem i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz