Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych (siekanych) z dodatkiem kukurydzy, pomidora, mozzarelli i świeżej bazylii. Uwierzcie mi na słowo - kotleciki były przepyszne w smaku 😊 Ponadto, poniższy przepis to pomysł na "przemycenie" warzyw dzieciom.
Składniki na porcję dla 2 osób:
1 filet z piersi kurczaka (około 0,3 kg)
1 kulka mozzarelli (125 g)
1 mały pomidor
2 łyżki kukurydzy z puszki
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz
4 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mleka
1 duże jajko
oliwa/olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajko, wsypać mąkę i wlać mleko. Za pomocą trzepaczki, składniki połączyć ze sobą. Liście bazylii umyć i drobno posiekać. Mozzarellę i pomidora pokroić w kostkę. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę, pomidora, mozzarellę i listki bazylii. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Na sam koniec wlać ciasto. Za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy/oleju. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki (1 czubata łyżka = 1 kotlecik). Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki ułożyć na papierze, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Wygląd surowej masy (po prawej z dodatkiem ciasta) |
Smażenie siekanych kotlecików |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz