środa, 8 maja 2019

Jabłka w cieście naleśnikowym


Jabłka w cieście naleśnikowym to pomysł na szybką do przygotowania i tanią przekąskę na słodko. Obowiązkowo plasterki jabłek przed smażeniem należy posypać cynamonem, a usmażone obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują podane na ciepło.


Składniki na porcję dla 2 osób:

ciasto
1/2 szklanki mąki pszennej (75 g)
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo
2-3 jabłka
cukier puder do posypania
cynamon
olej do smażenia


Składniki na ciasto przesypać do miski, wbić jajko i całość połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Jabłka umyć, usunąć środek (wydrążyć go), obrać, pokroić w grubsze plasterki i posypać z jednej strony cynamonem. Przygotowane kawałki jabłek obtoczyć w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone jabłka przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

Ciasto naleśnikowe przed i po wymieszaniu

Smażenie jabłek



Pomysł na przepis STĄD

2 komentarze:

  1. Jakby jakieś komentarze były to na pewno było by bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że osoby które wypróbują dany przepis rzadko kiedy komentują (czy smakowało itp). Pomimo tego, cały czas zachęcam do wyrażania swojej opinii 😉 Pozdrawiam.

      Usuń