Jabłka w cieście naleśnikowym to pomysł na szybką do przygotowania i tanią przekąskę na słodko. Obowiązkowo plasterki jabłek przed smażeniem należy posypać cynamonem, a usmażone obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują podane na ciepło.
Składniki na porcję dla 2 osób:
ciasto
1/2 szklanki mąki pszennej (75 g)
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo
2-3 jabłka
cukier puder do posypania
cynamon
olej do smażenia
Składniki na ciasto przesypać do miski, wbić jajko i całość połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Jabłka umyć, usunąć środek (wydrążyć go), obrać, pokroić w grubsze plasterki i posypać z jednej strony cynamonem. Przygotowane kawałki jabłek obtoczyć w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone jabłka przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Ciasto naleśnikowe przed i po wymieszaniu |
Smażenie jabłek |
Pomysł na przepis STĄD
Jakby jakieś komentarze były to na pewno było by bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że osoby które wypróbują dany przepis rzadko kiedy komentują (czy smakowało itp). Pomimo tego, cały czas zachęcam do wyrażania swojej opinii 😉 Pozdrawiam.
Usuń