poniedziałek, 13 maja 2019

Sałatka z jajkami i świeżymi ogórkami


Sałatka z gotowanymi jajkami, świeżym ogórkiem oraz posiekaną zieleniną (bazylią, koperkiem i pietruszką) to pomysł na niskokaloryczne drugie śniadanie. Poniższa sałatka jest szybka do przygotowania, chrupiąca i świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem. Majonez dodałam tylko do smaku, więc jeżeli dbacie o figurę - to go pomińcie. 


Składniki na porcje dla 2 osób:
3 średniej wielkości ogórki gruntowe
4 jajka ugotowane na twardo
kilka listków świeżej bazylii
kilka gałązek natki pietruszki oraz koperku
sól, pieprz

sos
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki majonezu


Ogórki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Zieleninę (bazylię, koperek oraz pietruszkę) umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Do miski przełożyć ogórka, jajka i posiekaną zieleninę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i na sam koniec zalać sosem (składniki na sos wymieszać ze sobą). Wszystkie składniki sałatki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Od razu podawać do jedzenia.

Wygląd sałatki przed wymieszaniem wszystkich składników




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz