Sałatka z gotowanymi jajkami, świeżym ogórkiem oraz posiekaną zieleniną (bazylią, koperkiem i pietruszką) to pomysł na niskokaloryczne drugie śniadanie. Poniższa sałatka jest szybka do przygotowania, chrupiąca i świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem. Majonez dodałam tylko do smaku, więc jeżeli dbacie o figurę - to go pomińcie.
Składniki na porcje dla 2 osób:
3 średniej wielkości ogórki gruntowe
4 jajka ugotowane na twardo
kilka listków świeżej bazylii
kilka gałązek natki pietruszki oraz koperku
sól, pieprz
sos
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki majonezu
Ogórki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Zieleninę (bazylię, koperek oraz pietruszkę) umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Do miski przełożyć ogórka, jajka i posiekaną zieleninę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i na sam koniec zalać sosem (składniki na sos wymieszać ze sobą). Wszystkie składniki sałatki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Od razu podawać do jedzenia.
Wygląd sałatki przed wymieszaniem wszystkich składników |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz