Pomysł na nietypową zupę pomidorową - przygotowaną z pieczonych pomidorów malinowych, cebuli, czosnku oraz świeżych listków bazylii. Poniższa pomidorowa jest bardzo aromatyczna w smaku i wbrew pozorom jest mocno sycąca. Podczas przygotowania nie trzeba jej pilnować, ponieważ praktycznie całą pracę wykonuje za nas piekarnik 😊
Składniki na porcję dla 4 osób:
1 l wywaru warzywnego
co najmniej 1 kg pomidorów, np. malinowych
1 czerwona cebula
1/2 białej cebuli
4 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz
2 łyżki cukru, np. trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
ewentualnie ostra papryka
Pomidory umyć, przekroić na pół (nie usuwać szypułek!) i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Czosnek obrać i przekroić na pół. Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać. Cebulę oraz czosnek przełożyć do pomidorów. Pomiędzy warzywa ułożyć listki bazylii. Całość posypać solą, pieprzem oraz cukrem i polać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210ºC i piec co najmniej 45 minut (warzywa powinny lekko się zarumienić). Do wywaru warzywnego przełożyć upieczone warzywa wraz z powstałym sokiem (uwaga: na tym etapie usunąć szypułki od pomidorów). Całość zblendować ze sobą. Pomidorową zagotować i ewentualnie mocniej doprawić (np. solą, cukrem czy też ostrą papryką).
Warzywa przed i po upieczeniu |
Pomidorowa przed i po zblendowaniu |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz