Gołąbki to ulubione danie mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam wykorzystać sezon na młodą kapustę, która szybko się gotuje i po upieczeniu jest idealnie miękka. Poniższe gołąbki obsmażyłam, a następnie upiekłam w piekarniku. Do sosu dodałam puszkę pomidorów w całości, które idealnie skomponowały się z gołąbkami. Polecam przygotować.
Składniki na porcję dla 6 osób (około 9 gołąbków):
1 główka młodej kapusty
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
1/2 szklanki surowego ryżu + 1 i 1/4 szklanki wody
1 puszka pomidorów w całości + 1 szklanka wody
1 cebula
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
sól, pieprz
ewentualnie kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i 1 łyżka mąki
olej
* do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; pozostałymi liśćmi kapusty możecie wyłożyć spód naczynia żaroodpornego/brytfanki i całość zapiec wraz z gołąbkami
Przygotowywanie farszu
Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą, pieprzem i mieszanką do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić.
Zaparzanie kapusty
W międzyczasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze liście przełożyć na inny talerz, ponieważ będą potrzebne na spód garnka.
Formowanie gołąbków
Z mięsa formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Surowe gołąbki przesmażyć z obu stron (najpierw smażymy łączeniami do dołu). Wyjąć wszystkie gołąbki. Na dno tego samego garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać puszką pomidorów w całości oraz szklanką wody (gołąbki powinny być lekko zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Naczynie wstawić do piekarnika. Gołąbki piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC . Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać odrobinę koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany sos zagotować. Przed podaniem gołąbki polać sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz